Trimmen

 

Wanneer is het nodig dat een kat getrimd wordt? Er kunnen verschillende redenen voor zijn:

De (half)langharige kat moet meer moeite doen om de vacht goed schoon te houden. Zijn tong moet een 2 of 3 keer zo lange weg afleggen om het plukje haar schoon te maken dan een kortharige kat. Hij kan dan ook wel wat hulp gebruiken.

Als dan door allerlei omstandigheden en gedurende een wat langere periode het niet gelukt is om de wekelijkse kambeurt van de (half)langharige kat te doen kan het resultaat zijn dat er klitten en vervilting ontstaat.

Dit is niet alleen niet mooi, maar bovenal erg pijnlijk voor de kat omdat de klitten en vervilting aan de huid trekken.

Deze klitten en vervilting kan ook ontstaan doordat de kat al ouder is en last van zijn gewrichten heeft waardoor hij niet meer goed op de plekken komt die voorheen geen enkel probleem waren. Of de kat is te dik waardoor hij niet goed meer op alle plekjes kan komen.

Ook door deze laatste omstandigheden kan het zelfs voor een kortharige kat nodig zijn om goed doorgekamd te moeten worden en/of klitten te verwijderen.

Maar ook door medische oorzaken kan het voorkomen dat de vacht in een slechtere conditie is en daarom meer aandacht nodig heeft zoals b.v. bij nier- en schildklierproblemen.

 

Waar kan ik bij helpen:

Als de kat een paar kleine klitjes heeft volstaat vaak een behandeling van goed doorkammen en overtollige onderwol uitkammen. Ik zal nooit alle onderwol uitkammen omdat de onderwol een grote functie heeft voor de kat. Deze onderwol beschermt hem tegen beschadigingen door bv takjes maar ook voor een oppervlakkige uithaal van een andere kat. Ook zorgt de onderwol voor een stabilisering van de kat zijn temperatuur, zowel tegen erge kou als tegen extreme hitte. Als de vacht echter dusdanig vervilt is dat dit niet meer gekamd kan worden dan is het noodzakelijk om te scheren. Ik scheer de kat dan heel kort zodat hij wel

Puck voor (boven) en na het trimmen

verlost is van de pijn die de vervilting hem geeft, maar niet de groeicyclus van de haren beïnvloed.

Ik ben niet alleen gediplomeerd trimmer maar ook gedragstherapeut voor katten waardoor ik heel goed kan inschatten of de trimbeurt niet te belastend voor de kat wordt. Wanneer ik dit zie, zal ik ook de behandeling afronden en stoppen met het trimmen omdat dit anders het welzijn van de kat aantast. Ik kom dan liever een ander keertje terug om de trimbeurt af te maken, dan dat de kat helemaal over zijn toeren raakt en een volgende keer al helemaal gestrest is voordat de trimbeurt kan beginnen.

Ik kom bij de kat thuis waardoor de kat in ieder geval geen vervoersstress heeft.

 

Wat kost het?

• Trimmen basisbehandeling € 45,00

 

Eventuele extra kosten bij basisbehandeling:

• Scheren buik en/of vervilte stukken  + € 15,00

• Vlooien     + € 10,00

 

• Volledig scheren   € 75,00

 

Verder reken ik aan reiskosten € 0,28 per km en eventuele parkeerkosten als er niet gratis dicht in de buurt geparkeerd kan worden.

Er kan bij mij zowel per PIN als contant betaald worden.

Wilt u een afspraak met mij maken voor het trimmen van de kat zijn vacht dan kunt u contact met mij opnemen via het  contactformulier.

 

gelukkig zijn er spelende katten