Trimmen met het welzijn van de kat voorop
I.v.m. fysieke problemen en verhuizing ben ik

per 1 november 2022 gestopt met trimmen

Voor collega trimmers zie https://kattentrimsters.nl/


 

Wanneer is het nodig dat een kat getrimd wordt?

Er kunnen verschillende redenen voor zijn:

De (half)langharige kat moet meer moeite doen om de vacht goed schoon te houden. Zijn tong moet een 2 tot 3 keer zo lange weg afleggen om het plukje haar schoon te maken dan een kortharige kat. Hij kan dan vaak ook wel wat hulp gebruiken.

Als dan door allerlei omstandigheden en gedurende een wat langere periode het niet gelukt is om de vacht van de (half)langharige kat goed bij te houden kan dit leiden tot klitten en vervilting.
Dat is niet alleen niet mooi, maar bovenal erg pijnlijk voor de kat omdat de klitten en vervilting aan de huid trekken.

Deze klitten en vervilting kan ook ontstaan doordat de kat al ouder is en last van zijn gewrichten heeft waardoor hij niet meer goed op de plekken kan komen met poetsen voorheen geen enkel probleem waren. Of de kat is te dik waardoor hij niet goed meer op alle plekjes kan komen.

Ook door deze laatste omstandigheden kan het zelfs voor een kortharige kat nodig zijn om goed doorgekamd te moeten worden of klitten/vervilting te moeten verwijderen.

Het vervelende van eenmaal ontstane klitten is dat het er niet beter op wordt als er niets aan gedaan wordt. Hoe langer er gewacht wordt met het verwijderen van klitten des te sneller zullen deze klitten gaan vervilten en zal de viltplek alleen maar groter en groter worden.


Maar ook door medische oorzaken kan het voorkomen dat de vacht in een slechtere conditie is en daarom meer aandacht nodig heeft zoals b.v. bij nier- en schildklier-problemen.

Waar kan ik bij helpen:

Als de kat een paar kleine klitjes heeft volstaat vaak een behandeling van goed doorkammen en de klitjes verwijderen. Ik werk zoveel mogelijk vachtbesparend omdat de onderwol een grote functie heeft voor de kat.
Deze onderwol beschermt hem tegen beschadigingen door bv takjes maar ook voor een oppervlakkige uithaal van een andere kat. Ook zorgt de onderwol voor een stabilisering van de kat zijn temperatuur, zowel tegen erge kou als tegen extreme hitte.

Als de vacht echter dusdanig vervilt is dat dit niet meer voorzichtig uitgekamd kan worden dan is het noodzakelijk om te scheren. Ik scheer de kat dan heel kort zodat hij wel verlost is van de pijn die de vervilting hem geeft, maar dit beïnvloed niet de groeicyclus van de haren.Ik ben niet alleen gediplomeerd trimmer maar ook een ervaren gedragstherapeut voor katten waardoor ik heel goed kan inschatten of de trimbeurt niet te belastend voor de kat wordt en staat het kattenbelang voorop.
Wanneer ik zie dat het te zwaar voor de kat wordt, zal ik dan ook de behandeling afronden en stoppen met het trimmen omdat dit anders het welzijn van de kat aantast.

Indien nodig is het dan beter om een nieuwe afspraak te maken om de rest van de trimbehandeling te doen. Als de kat nl. helemaal over zijn toeren zou raken zal hij een volgende keer nog stress-voller gaan reageren voordat de trimbeurt kan beginnen.

 
Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit van kattentrimsters. Een trimster die dit keurmerk draagt, werkt katvriendelijk en vachtbesparend. Daarnaast is dit hét kattentrimsters platform waar trimsters bij elkaar komen, bijscholen, kennis delen en samenwerken.

Wil je meer weten over dit keurmerk kijk dan op https://www.kattentrimkeurmerk.nl/

 

Puck voor en na het trimmen


Samen met jou kijk ik gelijk ook graag hoe je zelf het beste voor de vacht van je kat kunt zorgen.

Ik kom bij de kat thuis waardoor de kat in ieder geval geen vervoersstress heeft.

Wil je weten hoe ik werk, kijk dan naar een van de volgende filmpje via de navolgende links - Link naar 'https://vimeo.com/583461646' of deze Link naar 'https://vimeo.com/579980190'


Wat kost het?

Met ingang van 1 juni 2021 gelden de volgende tarieven:

  • Trimmen basisbehandeling € 47,50 Dit is inclusief nageltjes knippen, oortjes en bek nakijken. Voor een vervolgbehandeling binnen 3 maanden krijg je € 5,- korting.
  • Voor een volgende kat bij dezelfde afspraak is het tarief van de basisbehandeling € 37,50
  • Indien de kat sterk vervilt tot volledige vervilt is en dus voor een groot deel of helemaal geschoren moet worden is het tarief € 85,00


Eventuele extra kosten bij basisbehandeling:

  • Scheren buik en/of kleineren vervilte stukken + € 15,00
  • Vlooien + € 10,00


  • Eventueel is een afspraak voor een zaterdagochtend te maken. Het tarief voor de basisbehandeling is dan € 70,-
 

Verder reken ik per 1 april 2022 aan reiskosten € 0,35 per km vanaf Almkerk en eventuele parkeerkosten als er niet gratis dicht in de buurt geparkeerd kan worden.

Er kan bij mij betaald worden via PIN.

Wil je een afspraak met mij maken voor het trimmen van de kat zijn vacht? neem dan contact met mij op.